A gazdasági irodánk telefonszáma megváltozott: +3620-223-0432

Határtalanul program 2016

Készült: 2016. június 09. csütörtök Közzétéve: 2016. június 09. csütörtök

HAT-15-05 sz. pályázat.

Út neve, ideje: A Felvidéki történelmi és kulturális öröksége (HATÁRTALANUL program 2016. jún. 1-4.)

A várpalotai Nepomuki Szent János Római Katolikus Általános Iskola 7. osztályos tanulói a „Határtalanul” program keretében 4 napos felvidéki kiránduláson vettek részt.

Az első napon a bényi Árpád-kori kerektemplomot keresték fel, majd a tájháznál megismerkedtek a helyi kurtaszoknyás népviselettel. A helybéliek házi készítésű lepénnyel kínálták a látogatókat. Délután Bajbóc romantikus várkastélyát járták be idegenvezető segítségével. Este Selmecbánya városközpontjával a Fő tér látnivalóival ismerkedtek. 

Dolgozom ...

Második nap a körmöcbányai pénzverdét keresték fel és városnézésen vettek részt. Délután Zólyom várában Balassi Bálint emléktáblája előtt tisztelegtek, Besztercebányán sétát tettek a főtéren és felkutatták Bél Mátyás szülőházát, valamint a város történelmét bemutató múzeumlátogatáson vettek részt.

A harmadik nap programjában a késmárki evangélikus fatemplom, a vár megtekintése szerepelt, majd a Thököly mauzóleumban rótták le tiszteletüket a fejedelemre emlékezve. Délután a Tamásfalvi kilátóhoz kirándultak, ahol a Hernád folyóra tekinthettek le a magasból.

Negyedik reggel a dobsinai jégbarlanghoz kapaszkodtak fel a tanulók. A közel nulla Celsius fok hőmérsékletű barlangban különböző jégformákat csodálhatták meg. Befejezésül a Nemzeti Összetartozás-Napja rendezvényen vettek részt Várhosszúréten, ahol a templomkertben koszorút helyeztek el a II. világháborús hősök emlékére felállított kopjafánál.

A kulturális program után a tanulók és tanáraik hazaindultak Várpalotára.

Találatok: 2247